Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisena tukihenkilönä pääset jakamaan ilon omasta koirastasi lapsen tai nuoren kanssa. Yhteinen tekeminen pohjautuu pääasiassa ulkoiluun, mutta oman ja lapsen kiinnostuksen mukaan voi tapaamisille suunnitella monenlaisia sisältöjä. Tavallisesti lasta tai nuorta tavataan pari kertaa kuukaudessa, yleensä arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Ajankohdista sovitaan yhdessä perheen kanssa.

Mitä toiminta edellyttää?

Tukihenkilönä olet lapselle luotettava ja turvallinen aikuinen, joka antaa läsnäolevaa aikaa muutaman kerran kuukaudessa. Hyvä tukihenkilö on yhteistyökykyinen ja aidosti kiinnostunut toimimaan lapsen tai nuoren parhaaksi.

Tavoitteenamme on tarjota lapselle pysyvä tukisuhde niin kauan kuin sille on tarvetta. Elämäntilanteet voivat muuttua yllättävästikin, mutta mukaan hakiessa on hyvä pohtia sitoutumisen mahdollisuutta ehkä jopa vuosiksi.

Koska tapaamiset järjestetään pääosin ulkona ja niiden sisältöön voi itse vaikuttaa, on ympäristö koiralle luonteva. Koiran on kuitenkin nautittava vieraiden ihmisten kanssa toimimisesta ja pidettävä läheisyydestä. Luottavaiset välit omistajaan ja omistajan taito lukea koiran antamia signaaleja ovat osa turvallista toimintaa.

Miten mukaan?

Vapaaehtoiseksi voit hakea mukaan oheisella lomakkeella. Hakemusten perusteella kutsumme hakijat koirineen haastatteluun, jonka perusteella valitsemme koulutukseen osallistujat. Koulutuksia järjestetään alueellisesti yhteistyökuntien tarpeisiin.

Yhteistyökunnat

Ressu-toimintaa on tällä hetkellä Turun seudulla, Porin seudulla ja Espoossa. Yhteistyö uusien kuntien kanssa on mahdollista. Toimintaa laajennetaan alueellisesti resurssien mukaan.

Koulutus

Vapaaehtoiset koulutamme tehtäväänsä tukihenkilöinä. Koulutuksessa käydään läpi tukihenkilötoiminnan periaatteita, tukihenkilön roolia, vuorovaikutustaitoja ja toiminnan käytänteitä. Samalla vapaaehtoinen saa koira-avusteiseen toimintaan perehdytyksen, jossa pohditaan koiran roolia tukisuhteessa ja turvallisuusnäkökulmia eläimen kanssa toimiessa. Koulutus on tavallisesti kolmena arki-iltana ja kahtena viikonlopun päivänä.

Tuki toimintaan

Tukihenkilöille järjestämme yhteisiä vertaistapaamisia alueellisesti. Toiminnan koordinaattori on tukena ja tavoitettavissa mieltä askarruttavissa asioissa. Tarjoamme tukihenkilöille ajoittain myös lisäkoulutusta ja yhteisiä hetkiä mukavan virkistäytymisen parissa.

Hae mukaanOta yhteyttä

Tukihenkilöiden kokemuksia Ressu-toiminnasta

Kun omat lapset olivat pieniä, saimme tukea. Se tuntui niin suurenmoiselta, että halusin itsekin olla auttamassa toisia sitten kun on aikaa. Toimin nuorten tukihenkilönä, heidän kanssaan on ihana toimia.

Tukihenkilötoimintaan on hyvä koulutus, ei tarvitse olla ammattilainen vaan on sopiva ja riittävä omana itsenään.

Tukihenkilönä toimiminen on vastavuoroista, kun antaa niin myös saa.